Gymnasievalet

När du står inför ditt gymnasieval är det viktigt att du faktiskt kommer ihåg att det är ditt gymnasieval, ingen annans. Det är både bra och viktigt att lyssna på kompisar, vårdnadshavare, släktingar, lärare och studie- och yrkesvägledare men det är du som ska trivas på gymnasiet.

Vad vill du ha ut av din gymnasietid? Vill du få ett arbete direkt efter gymnasiet eller vill du läsa vidare till något speciellt? Vill du ägna dig åt teoretiska studier eller har du lättare för det praktiska?

Hur vill du att lärarna ska vara? Vill du ägna dig åt individuella studier eller vill du hellre diskutera i grupp? Lär du dig bättre under långa lektionspass eller korta?

Vad vill du att din gymnasieskola ska kunna erbjuda? Finns det några specifika kurser du vill läsa på gymnasiet? Behöver du extra stöd i något speciellt? Vill du flytta hemifrån under din gymnasietid eller vill du bo kvar hemma?

Det finns många frågor du kan fundera på innan du väljer gymnasieprogram och jag kommer att finns där och hjälpa dig längst hela resans gång, från första funderingarna till själva valet. Jag kommer dock inte att fatta några beslut åt dig för det viktigaste är att du ska hitta något du kommer trivas med under hela din gymnasietid.

Här kan du titta på en film om alla gymnasieprogram.

Angående inackorderingstillägg

Länk till tider för Dalarnas gymnasieskolors öppet hus.

Gymnasievalet - steg för steg

Hur man svarar på sitt gymnasieval
Kontaktuppgifter till Regiondalarna samt info (antagningskansliet)

Tidplan för antagning till höstterminen 2017
VECKA 4  23-27/1 Öppnar Webben för gymnasievalet. Jag delar ut de personliga lösenord och visar hur man gör. Ni kan göra valet själv eller så gör du och jag valet tillsammans.
17 februari
Sista ansökningsdag för val till program i gymnasieskolan, webben stänger 16.00.
Vecka 12-13 (20/3-31/3)
Prov till estetiska program i kommuner/skolor som tillämpar färdighetsprov.
Vecka 15
Preliminär antagning. Besked på webben,  visas från torsdag 13 april.
Vecka 17 (24/4)
Webben öppnar för ev ändringsval.
12 maj
Sista dag för ändringsval, webben stänger kl 16.00.
3 juli
Slutlig antagning klar. Webben öppnar.
3-28 juli
Svarsperiod på webben. Webben stänger 28 juli kl 16.00
31 juli-1 sept
Reservantagningsperiod.

Kom ihåg! Ni måste spara de inloggningsuppgifter och användarnamn för att göra både ändringsval och kunna se om ni kommit in på programmet. För att tacka ja till er plats måste man logga in på webben. Har man ej tillgång till dator, säg till mej så ber jag antagningskansliet skicka svaret i pappersform till er.
Jag kommer att be de elever som har mobiltelefoner med sej att ta ett kort på lösenorden och maila dem hem. På så sätt finns det på fler ställen ifall det råkar komma bort.

Jag heter Marita Gachon och arbetar som studie- och yrkesvägledare på Smedbergsskolan. Det är bara att komma in till mig och prata och även du som vårdnadshavare är självklart välkommen att ta kontakt med mig.
Mina arbetstider är:

Måndag    8:00 - 15:30
Tisdag      8:00 - 15:30
Onsdag    8:00 - 15:30
Torsdag   8:00 - 15:30
Fredag     8:00 - 15:30

Du kan även kontakta mig på 0281 - 751 13 eller marita.gachon@vansbro.se.